dimecres, 16 de desembre del 2015

Tristany i Isolda

La llegenda de Tristany i Isolda


Tristany i Isolda, una llegenda de l'Edat Mitjana, que ens a arribat a través de diferents versions des del segle XII.
Originariament és va escriure en francès.
Ens relata la historia d'amor d'un jove, Tristany i d'una princesa irlandesa, Isolda.

De Tristany i Isolda hi ha una òpera, que està dividida en tres actes i està composta per Richard Wagner, està basada en una llegenda medieval narrada per Gottfried von Strassburg. Va ser composta entre 1857 i 1859.
Hos deixo una petita mostra de la opera.





Tristany i Isolda representats per Herbert Draper(1863–1920)
Tristany i Isolda representats per Herbert Draper (1863-1920)

Aquí teniu un quadre il·lustrat per Salvador Dalí, que representa la relació que tenien Isolda i Tristany:

Tristany i Isolda, Salvador Dalí Domènech. Quadre que es troba al Museu Dalí, Figueres.


El romanç de Tristany i Isolda

El romanç de Tristany i Isolda està escrit per joseph Bédier. L'edició Quaderns de Crema, és una traducció feta al català per Carles Riba.

Tristany és un nen molt petit quan es queda orfe, i és cuidat per el seu oncle, el rei Marc.
Rohalt ensenya a tirant a lluitar, a caçar...
Quan Tristany ja és gran s'ofereix voluntari per lluitar contra el Morholt, per així lliurar a Tintagel dels deutes que tenen amb Irlanda. Tristany mata el Morholt, però queda molt mal ferit.
Tristany és va pujar a la barca i com estava tant mal ferit no tenia forces per res, i va anar allà on la barca el va portar, que va ser al port d'Irlanda, on uns pescadors se'l van trobar, i sense saber que era Tristany el van portar al castell i Isolda el va curar amb herbes aquella ferida que li havia fet el Morholt.
Però Tristany s'adona que Isolda és la neboda del Morholt i marxa per por a ser reconegut com l'occidor del Morholt.

Tristany més tard torna a Irlanda per tal de demanar la mà d'Isolda, perquè és pugui casar amb el seu oncle, el rei Marc. I per aconseguir la mà de la princesa a de matar a un drac, i així o fa. Però durant el viatge accidental ment Tristany i Isolda veuen de la copa que conte una poció màgica feta amb herbes que fa que s'enamorin instantàniament un de l'altre. Aquí comença el seu amor desenfrenat.

Tristany i Isolda durant la novel·la és veuen d'amagat, fins que un dia els quatre barons del rei, s'adonen que tenen un romanç entre ells dos. Els barons parlen amb el rei i ell, com que s'estima tant al seu nebot en un primer moment no s'ho creu, però a mesura que passa el temps i els barons li van demostren que és certa aquesta infidelitat el rei es comença a creure tenen un romanç.

El rei definitivament li prohibeix la entrada al castell de Tintagel a Tristany, per així que no s'acosti més a la reina Isolda, però el seu amor és tan intens i fort que Tristany entra al castell d'amagat.

Tristany vol marxar, però abans vol despedir-se de la reina, i així o fa, però quan estan a la cambra ells dos, Tristany veu a darrera la cortina un dels barons del rei i el mata. Finalment Tristany marxa amb Gorvenal i cavalquen fins que és troben a un ermità que els portara al regne del duc Hoel, allà Tristany és molt estimat, per haver occit al compte Reol, i el duc Hoel per agrair-li-ho, li cedeix la seva fill Isolda de les Blanques Mans.

Tristany i Isolda de les Blanques Mans es casen, tot i que Tristany de qui està enamorat realment és de Isolda la Blonda.

Tristany lluita en una batalla i queda mal ferit.

Quan Tristany s'està morint a Carhaix, demana a Kaherdí que vagi a buscar Isolda la Blonda, la seva enamorada. Tristany i Kaherdí acorden que quan torni, si ve amb ella que alci una vela blanca, i si no aconsegueix que vingui, que alci una vela negra, però tot això Isolda de les Blanques Mans o sent d'amagat. Quan Tristany està moribund, Isolda de les Blanques Mans li diu que ve un vaixell amb la vela de color negra i Tristany  amb la tristesa de no poder veure a la seva enamorada mai mes. 
Isolda la Blonda mor al cap de poc de pena.


Portada del llibre de Joseph Bédier , El romanç de Tristany i Isolda, traduida per Carles Riba.

Llocs del Romanç de Tristany i Isolda


  • Irlanda
  • Cornualla 
  • Castell de Tintagel
  • Gal·les
  • El bosc de Morois (Bosc on Tristany i Isolda es veuen)
  • Cabana d'orrí ( Cabana on s'amaga de l'exèrcit del rei Marc)
  • El gran pi (el lloc concret on es trovaven els enamorats)
  • Capella de Tintagel( On enterren a Tristany i Isolda)

Personatges 

  • Tristany : Fill de Rivalèn i Blancaflor, és portat a Tintagel per uns pirates, i allà és forma com a cavaller.
  • Isolda la Blonda: Filla del rei d'Irlanda, és portada a Tintagel per Trsitany per recompensa d'haver matat al drac.
  • Gorvenal: És el mentor de Tristany.
  • El rei Marc: És va casar amb Isolda i és va enamorar d'ella.
  • Els quatre barons: Andret, Ganeló, Denoalèn i Gondoine, eren els quatre barons que odiaven a Tristany. Andret també era nebot del rei Marc i tenia gelós de Tristany, perquè ell ho hagués heretat tot.
  • Brangiana: És la serventa d'Isolda la Blonda 
  • Kaherdí: És el millor amic de Tristany després d'haver marxat de Tintagel, també és el seu cunyat, ja que és el germà d'Isolda de les Blanques Mans
  • Isolda de les Blanques Mans: És la muller de Tristany, que és van casar quan Tristany va arribar a Carhaix, després de marxar de Tintagel.

Comparació del llibre amb la pel·lícula


Un cop llegit el llibre, si mires la pel·lícula et donaràs conte que la historia, el amor i la època no canvia, perquè és el mateix, la ideologia que te la pel·lícula sobre l'amor entre Tristany i Isolda la Blonda és exactament el mateix, però la història canvia molt.
Primer de tot, Tristany no és nebot del rei Marc sinó que és un nen que ell a salvat i li te molta estima i el tracta com si fos el seu nebot. Isolda la Blonda no és la neboda del Morholt amb comparació al llibre, sinó que a la pel·lícula Isolda la Blonda i Morholt estan promesos. 
A la pel·lícula no surt cap encanteri de beguda d'herbes que els fa enamorar, sinó que ells s'enamoren per com són, sense cap tipus d'encanteri.
En el cas de la pel·lícula no apareix en cap moment Isolda de les Blanques Mans.


El casament del rei Marc i Isolda.



Tristany i Isolda.