divendres, 19 de febrer del 2016

Molière

Jean-Baptista Poquelin, més conegut com Molière, va ser un dramaturg i actor francès, conegut com el mestre de la Comédie-Française.


Vida

Molière neix a París el 15 de gener del 1622.
Va ser fill d'una família de rica burgesia comercial. La seva mare, Marie Cressé, va morir l'any 1632, quan ell tan sols tenia 10 anys. El seu pare es va casar amb Catherine Fleurette, amb la qui va tenir cinc fills més.
El 1631, el seu pare va obtenir el títol de "valet de chambre tapissier du roi".

Va estudiar amb els jesuïtes al collège de Cleremont, un dels col·legis més selectes de la capital. L'any 1642 es va llicenciar en dret a la Universitat d'Orleans. 
Molière va abandonar la idea del seu pare de convertir-se en el successor del seu negoci de tapisseria, per començar una carrera com a actor i autor teatral.

L'any 1643 va conèixer a l'actriu Madeleine Béjart, i junts van fundar i dirigir la companyia teatral l'Illustre Théâtre, en les quals van començar a oferir representacions per les províncies franceses.
En aquesta etapa de la seva vida, va adoptar el nom de Molière, especialment per no ser identificat amb la seva família, ja que no estaven d'acord amb l'elecció professional del seu fill.
Una vegada ja a París van tenir certs problemes econòmics amb les seves activitats teatrals i Molière va se empresonat per no pagar les deutes, això va fer que passes uns dies a la presó de Chatelet l'any 1645.

En sortir de la presó va continuar amb la seva carrera teatral.

L'any 1662 es va casar amb l'actriu  Armande Béjart, germana de Madeleine. El 1672 va morir Madeleine Béjart. Un any després , el 17 de febrer de 1673, Molière estava interpretant l'obra del Malalt imaginari, quan va haver d'abandonar l'escenari per molèsties, va morir al cap de pocs minuts d'haver abandonat la sala.



Molière, retrat de Charles-Antonie Coypel


Obra


Tartuf, o l'impostor

És una comèdia creada en cinc actes, que va ser representada per primera vegada al Palau de Versalles el 12 de maig del 1664.
Tracte sobre la reacció davant l'augment de la popularitat de la Compagnie du Saint-Sacrement.





Portada del Tartuf, o l'impostor, en francès









Don Joan o el festí de pedra

És una obra teatral escrita l'any 1665, basada en l'exitosa pesa teatral, El burlador de Sevilla i convidado de piedra.
Està escrita en cinc actes, destaca el corrent artístic de l'època que es manifestava per la llibertat en l'amor i en contra els matrimonis de convivència.



Don Juan o el festí de pedra, l'any 2012


El misentrop


És una comèdia teatral escrita l'any 1666, es va representar per primera vegada al Théâtre du Palais-Royal de París.
Els temes de l'obra són l'hipocresia de la societat aristocràtica.
Molière va escriure l'obra, quan és trobava en males condicions i Molière va escriure aquest drama en el qual es reflecteix la contrarietat amb el gènere humà i la societat del moment.

El protagonista de l'obra és Arnau, que mostra antipatia davant de tot ésser, durant l'obra defensa en tot moment la seva misantropia. Al llarg de l'obra Arnau s'enamora d'Adelais i això fa dubtar a Ferran, un amic seu, de la seva misantropia.
Arnau és rebutjat per Adelais. 



El misantrop, gravat de 1719



Us deixo aquí una petita representació de l'Acte II, Escena V i l'Acte IV Escena III, dels alumnes del nostre centre del curs 2014/2015 de literatura universal.