dilluns, 12 d’octubre del 2015

La Ilíada i l'Odissea

La Ilíada


És un poema grec escrit per Homer, l'obra està dividida en 24 cants, narra una part de la Guerra de Troia.
És conserven uns manuscrits de la Ilíada del segle II a.C, encara que es té constància de l'existència d'un manuscrit anterior de l'any 520 a.C, que s'utilitzava a Atenes per recitar-lo en les festes en honor a Atenea.
A l'antiguitat es considerava aquest poema com una hitòria real i els seus personatges com a model de comportament i heroisme a imitar. 


Portada de l'edició Rihel.


L'historia 


Agamèmnon, i els grecs van a Troia en busca d'Helena, la muller del seu germà, Menelau, que és raptada per París, fill de Príam, rei de Troia.

Els troians posen en perill als grecs, i l'amic d'Aquil·les, Pàtrocle surt a lluitar i a defensar els grecs, i mor en mans del troià Hèctor.
Aquil·les torna al camp de combat per venjar-se de la mort del seu amic, Pàtrocles.
Aquil·les mata a Hèctor i l'humilla davant de tots els troians. Aquil·les és nega a tornar el cadàver d'Hèctor als troians, i el rei Príam suplica a Aquil·les i li ofereix un gran boti per poder enterrar al seu fill.
Aquil·les accepte i permet que els troians s'emportin el cos d'Hèctor.


Moment en que Príam, rei de Troia, suplica a Aquil·les que li torni el cos del seu fill Hèctor.



L' Odissea


L'Odissea és el segon dels grans poemes èpics grecs d'Homer. L'Odissea presenta la narració en diverses trames. El protagonista és Odisseu(Ulisses), que, després de lluitar a Troia, pateix moltes aventures abans de tornar a casa.
Es considera un dels poemes fundacionals del cànon literari* occidental. La seva influència és evident en molts temes de la mitologia, en obres modernes, i en llibres d'altres cultures.
L'obra consta de 24 cants, el poema està dividit en tres parts: en la Telemàquia, que descriu la situació d'Ítaca amb l'absència del seu rei. La tornada d'Odisseu, narra les aventures des de que sortí de Troia. I finalment és descriu la tornada a l'illa.




Moment en que Odisseu mata els pretendents.


Odisseu, és retingut durant set anys a l'illa de la nimfa Calipso, és deixat lliure per ordre de Zeus. Odisseu marxa amb una balsa, va naufragan fins arribar a les costes dels feacis, on troba la princesa Nausica, i és acollit al palau.
Odisseu narra desventures des que va partir de Troia. Explica com es van escapar del ciclop Polifem, deixant-lo cec del seu únic ull. I això provoca la ira de Poseidó, el pare del ciclop, i no permetrà que Odisseu torni a Ítaca, fins al cap de deu anys. 
En el camí cap a casa escaparà dels encanteris de la màgica Circe, que baixarà dels inferns i defugirà l'encís de les sirenes fins a arribar a l'illa de Calipso.
Odisseu, per no ser reconegut, és convertit en captaire per Atenea, i d'aquesta manera és com arriba al seu casal. on és maltractat pels pretendens. Penèlope, proposa una prova per escollir un nou marit, i Odisseu aconsegueix superarla, en canvi els altres pretendents no. Tot seguit és dona a conèixer, i amb l'ajud de Telèmac, mata tots els pretendents.  





*Cànon literari: És el conjunt d'obres considerades com a model per una cultura deteminada.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada