dissabte, 31 d’octubre del 2015

Ovidi

Publius Ovidius Naso més conegut en català com Ovidi. Ovidi neix a Sulmona el 20 de març del 43 a.C.
Va ser un poeta romà que va escriure sobre temes d'amor, de dones abandonades i transformacions mitològiques. 

Vida

Era d'una familia benestant dels equites. Va estudiar retòrica a Roma, també es va es va dedicar a la carrera judicial, però la va abandonar per centrar-se amb la poesia. Com que era ric, era molt independent. 
És va casar dues vagades, però no va ser fins al tercer casament que va trobar la felicitat.
L'any 8 d.C August el va condemna a l'exili, el va obligar a abandonar Roma i a viure desterrat.
Ovidi mor al 17 d.C quan encara estava exiliat.

Ovidi

Obra

Ovidi va escriure diferents tipus de poesies:

Poesia elegíaca d'amor:
  • Amors: La va escriure quan era molt jove i pertany a una obra de joventut. Són elegies amoroses dedicades a Corinna.
  • Heroides: Va ser dividida en dos, en les quals els primers quinze poemes estan en forma de cartes escrites per heroïnes de la mitologia grega, dirigides als seus marits o amants. I la segona part són tres parells de reculls de cartes, són cartes d'un home amb la resposta d'una dona.
Poesia didàctica d'amor:

  • Art amatòria: Ovidi en aquest obra ens vol mostrar la pràctica de la seducció. Està dividit en tres llibres, dels quals els dos primers estan dirigits als homes i el tercer és dirigeix a les dones. Els dos primers llibres explica on és poden trobar les dones, els recursos per conquistar-les, com saber la manera de conservar a l'amant, dissimular les infidelitats...                                                                                                                 En canvi al tercer llibre dóna consells a les dones sobre com embellir-se, com dissimular al marit que l'estàs enganyant...      
  • Remeis d'amor: En aquest obra és contradiu a tots aquells consell que dóna a l'art amatòria.
  • Cosmètics per a la cara de la dona: Tal i com diu el títol aquesta obra és bassa en ensenyar a la dona que s'han d'ocupar primer dels tractaments de la cara.
Poesia èpica:

  • La metamorfosis: És un extens poema d'uns 12.000 hexàmetres dividits en 15 llibres que recull 250 mites i llegendes dels grecs i romans. No te cap gènere concret. Han estat molt imitades al llarg de la història de la literatura. Un exemple de llegende és:                                                                                                                                                        El rapte d'Europa                                                                                                                                                                                                                                             Europa, va ser una famosa princesa de Fenícia, era filla d’Agenor i Telefaassa
    Un dia Zeus va veure a Europa collin flors, i en només veure-la és va enamorar. I Zeus és va transformar en un bou blanc. El bou es va apropar a Europa per que l’acaricies. El bou finalment va aconseguir que Europa és muntes al seu damunt, i d’aquesta manera el bou es dirigeix cap al mar. Finalment torna a la platja, però no a les costes fenícies què és on era, sinó que se l’havia endut a Creta. Allà Zeus mostra la seva verdadera identitat.
    A l’illa de Creta varen fer l’amor, i de la seva unió van néixer Minos, Radamant i Sarpedó.
               

El rape d'Europa, pintat per Ticià entre 1559/62



Ovidi va escriure una descripció de la seducció d'Europa per part de Zeus:



Y poco a poco, el miedo quitado, ora sus pechos le presta
para que con su virgínea mano lo palpe, ora los cuernos, para que guirnaldas
los impidan nuevas. Se atrevió también la regia virgen,
ignorante de a quien montaba, en la espalda sentarse del toro:
cuando el dios, de la tierra y del seco litoral, insensiblemente,
las falsas plantas de sus pies a lo primero pone en ondas;
de allí se va más lejos, y por las superficies de mitad del ponto
se lleva su botín. Se asusta ella y, arrancada a su litoral abandonado,
vuelve a él sus ojos, y con la diestra un cuerno tiene, la otra al dorso

impuesta está; trémulas ondulan con la brisa sus ropas.


Poesia didàctica patriòtica:
  • Fastos: En aquest poema és descriu el dia a dia les festivitats i els diversos rituals del calendari romà. està plena de mites grecs. L'exili va interromprer la realització del poema.

1 comentari:

  1. La part de la descripció de Zeus em sembla molt evocadora i et retorna als temps en que la gent expressava més allò que sentia. ( Més cursi, sí, però... maco, molt maco)

    ResponElimina